Firma Vink is helemaal klaar voor eerste voorstelling

GUY DELFORGE (GVA) – 14 JANUARI 2022

Vincent De Boeck, Lore Jacobs, Astrid Witters en Anke Lettanie. Foto: Guy Delforge

Puurs – Ze noemen zich Firma Vink als eerbetoon aan hun oud-lerares van de academie, Sonia Vinck. Eind februari hopen de vier jonge acteurs van het collectief uit Puurs (Puurs-Sint-Amands) eindelijk op de planken te staan met hun eerste theaterproductie. Die werd door de coronamaatregelen al vier keer uitgesteld.

Anke Lettanie (26), Astrid Witters (26), Lore Jacobs (36) en Vincent De Boeck (27) vormen het collectief Firma Vink. Als jongeren trokken ze allemaal naar Academie voor Muziek en Woord Boom-Puurs, al leerden ze elkaar daar nog niet kennen. “Anke en ik zaten vroeger samen aan de academie in Boom en we hadden een leerkracht die ook in Puurs les gaf, Sonia Vinck”, zegt Astrid Witters. “Lore zat eerder al aan de academie in Puurs. Toen een paar jaar geleden het deeltijds kunstonderwijs werd hervormd, kon je ook als volwassene naar de academie.”

“Vincent en ik trokken meteen terug naar de academie en ook Astrid en Anke sloten weer aan”, zegt Lore Jacobs. “In 2019 vonden we elkaar en na een tijdje beseften we dat de opleiding aan de academie drie jaar duurt en dat het daarna weer voorbij zou zijn. Zo groeide het idee om samen iets te beginnen. Het speelde een tijd dat we een soort gezelschap wilden, zodat we ons eigen ding konden doen.”

'Dylan'

De vier jongeren beslisten in 2019 om stilaan werk te maken van Firma Vink. “In het voorjaar van 2020 begonnen we aan onze eerste productie. En toen kwam corona in het spel”, zeggen de vier. “We hadden onze eerste voorstelling in het voorjaar van 2020 klaar, maar moesten die ondertussen al vier keer uitstellen. We hopen dat we nu eind februari eindelijk onze voorstelling kunnen brengen. Gelukkig konden we tussendoor wel meewerken aan Op stap met Dylan. Dat was vorig jaar het afstudeerproject van de Academie voor Muziek en Woord Boom, vestigingsplaats Puurs-Sint-Amands. Wij schreven acht luisterteksten voor een QR-codewandeling doorheen de gemeente. De teksten werden dan ingelezen door leerlingen van de academie.”

Met Wachten en andere heldendaden van de jonge auteur Freek Mariën brengt Firma Vink een spannende en poëtische voorstelling voor jong en oud. “Het is het verhaal van vier wachters die de wacht houden aan een muur”, zeggen de jonge acteurs. “Het is niet duidelijk wat ze eigenlijk bewaken, dat weten ze ook zelf niet zo heel goed. Het stuk gaat vooral over relaties tussen mensen. Het is voor alle leeftijden, je kunt gewoon naar het verhaal komen kijken of veel dieper gaan zoeken wat er achter het verhaal schuilt.”

Geen echte regisseur

“We hebben geen echte regisseur, dus moesten we alles zelf verzinnen”, zeggen de jonge acteurs. “Dat is gelukt hoor, alles duurt wat langer omdat je constant over alles moet overleggen, maar dat was ook heel fijn en het zorgt voor creatieve oplossingen. Gelukkig konden we op onze voormalige lerares Sabine Brits rekenen. Zij coachte ons af en toe nog wel.”

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven